Perinnejulkaisut

Etusivu / Perinnejulkaisut

Lions' Club Jaalan perinnejulkaisut

Yhditys on kerännyt komeen julkaisuun jaalalaista perinnettä ja historiaa. Julkaisuja on saatavana jonkin verran ja mahdolliset tulot ohjataan hyväntekeväisyytteen. Mikäli haluat jonkin julkaisun ota yhteyttä tarkistamme varaston.

Liikasenmäki

Kruununpuustelli Jaala-Heikkilän historia

Kun vanha sotilasvirkatalo oli tullut Lions Club Jaalan haltuun, syttyi kiinnostus ja heräsi ajatus selvittää tämän arvokkaan tilan varhaisempia vaiheita.

Klubin kansanperinnetoimikunta keräsi aineistoa Iitin kirkonkirjoista ja Mikkelin maakunta-arkistosta, tosin laihoin tuloksin. Sen sijaan Valtionarkistosta löytyi runsaasti Jaala-Heikkilän sotilasvirkataloa koskevaa aineistoa. Muuta aineistoa ja tukea saatiin museovirastolta.

Maisteri Alfred Kolehmainen, professori Kaarlo Wirilander, filosofian tohtori John D. Roos ja opetusneuvos Veikko Talvi antoivat arvokasta apua, tietoja ja neuvoja teoksen laadinnassa.

Painettu v 1978, 29 sivua, koko A5

Ruokaperinnettä Jaalasta

LETKUA JA RIPPANAA - Ruokaperinnettä Jaalasta

Lions Club Jaala tallensi alkuvuosina vielä muistissa olevaa kansanperinnettä omasta pitäjästä. Ensimmäisenä kohteena oli ruokiin ja ruokatapoihin liittyvä perinne.

Aineisto teokseen kerätiin suurelta osin haastatteluilla. Haastatteluja tehtiin 33:n iäkkään henkilön kanssa, henkilöt on lueteltu teoksessa. Lisäksi käytettiin seitsemää eri aiheeseen liittyvää lähdeaineistoa.

Teos sisältää paitsi eri tilanteisiin liittyviä ruokatapoja, paljon myös jaalalaisia perinnereseptejä. Teoksesta selviää, kuinka valmistetaan puolukkamämmiä, rippanaa tai tikkutolloa. Letkun reseptikin on tallessa.

Painettu v 1978, 36 sivua, koko A5

Jaala 1914-1920

Tapahtumia Jaalassa itsenäisyyden koittaessa

Kun Suomen itsenäisyydestä oli kulunut 60 vuotta ja sitä valmistauduttiin juhlimaan, heräsi Lions Club Jaalan jäsenistössä ajatus kerätä Jaalasta talteen itsenäisyyden alkuun liittyvää muistitietoa.

Klubin jäsenet haastattelivat valitsemiaan henkilöitä, jotka olivat syntyneet mielellään ennen vuotta 1905. Haastattelut tehtiin pääasiassa vuonna 1978 ja täydennettiin vuonna 1984.

Teoksessa luodaan kuva, mitä Jaalassa tapahtui vuodesta 1914 vuoteen 1920, pääpainon ollessa vuosissa 1917 ja 1918.

Painettu v 1992, 45 sivua, koko 25 x 17,5 cm